MARILAH BESEDEQAH SEBELUM TERLAMBAT

"Dan infakkanlah sebahagian dari apa yang telah kami berikan kepadamu sebelum kematian datang kepada salah seorang di antara kamu; lalu dia berkata (menyesal), Wahai Tuhanku, sekiranya Engkau berkenan menunda (kematian)kedatangan ajal matiku sedikit waktu lagi, maka aku dapat bersedeqah dan aku akan termasuk orang - orang yang soleh" (Surah Al Munafiqun:10)

INGIN MENYUMBANG

Ingin menyumbang moga menjadi bekal di akhirat,
BIMB, BAITUL HUSNA BUKIT SEKILAU 06082010001642.

Moga Allah memberi lebih keberkatan kepada rezeki dan hidup kita.

ALAMAT :ANJUNG SEKILAU, JALAN BUKIT SEKILAU 2, 25200 KUANTAN, PAHANG DARUL MAKMUR.

SILA HUBUNGI TALIAN 016-2327061 ATAU 014-6080510 ATAU 016-9332779

Saturday, March 20, 2010

MALAM BACAAN YASSIN DAN SOLAT HAJAT

Malam tadi, pengurusan Baitul Husna mengadakan majlis bacaan Yassin dan tazkirah sempena pembukaannya. Insya'allah, segala yang dirancang akan berjalan dengan baik.
Alhamdulillah jua, Dato' Dr. Razak, seharian menghabiskan masa di Baitul Husna. Memberi sedikit taklimat dan latihan kepada pengurusan dan pekerja. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa dan pengorbanan. Dan moga ini dikira sebagai satu amalan yang besar di akhirat kelak.
Terkesan dengan Tazkirah Dr Razak menghuraikan Surah Al Balad, Jalan manakah yang kita cari? Jalan yang senang atau jalan yang mendaki bukit? Dan yang pastinya dalam melakukan kerja - kerja dakwah, kerja kebaikkan tiada jalan yang senang. Jalan yang senang bermakna tidak membuat apa - apa pun. Tetapi jalan Allah ialah jalan yang berliku - liku, penuh dengan kesusahan. Tetapi yakinlah kesusahan ini kita serahkan kepada Maha Pencipta, nescaya ada jalan keluarnya. Di dalam membuat kebaikkan, pasti ada halangan. Nasihat beliau tempuhi dan hadapi halangan dan bukannya lari serta tidak berbuat apa - apa.
Kebaikkan kepada anak yatim menghampirkan kita kepada Rasulullah s.a.w. Ganjarannya besar di sisi Allah.
Dan yang pasti, jika kita berbuat kebaikkan, bukan sahaja kepada diri sendiri. Tetapi mendatangkan kebaikkan kepada ramai orang. Rahmat kebaikkan kepada penduduk setempat, kepada orang terdahulu yang mewakafkan tempat, orang terdahulu yang mewakafkan tanah. Itulah nilai kebaikkan yang tidak pernah habis dan rahmat kepada semua orang.
Selagi mampu berbuatlah sedekah samada dari wang ringgit, tenaga, masa dan apa sahaja yang boleh.
Dan akhirnya moga Allah menerima dan memudahkan segala urusan.

No comments:

Post a Comment